Επαγγελματικές Προοπτικές Αρχιμάγειρα - Executive Chef
Ο απόφοιτος των σχολών μαγειρικής στην Κω και την Ρόδο μπορεί να εξελιχθεί επαγγελματικά και να ανέλθει στην ανώτερη θέση Αρχιμάγειρα-Executive Chef σε πολυτελή ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Catering και κρουαζιερόπλοια. Το επάγγελμα του Μάγειρα έχει αυξανόμενη ζήτηση και δεν γνωρίζει ανεργία. Το Iδιωτικό IEK Anko μεριμνά για τη σύζευξη όλων των σπουδαστών/στριών με τις τοπικές επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης και της εύρεσης εργασίας.
Διεθνής Πιστοποίηση από το Institute of Hospitality

- Οι ειδικότητες του ΙΙΕΚ Anko έχουν την υψηλότερη και εγκυρότερη αναγνώριση, σε επίπεδο προγράμματος σπουδών, ποιότητας φοίτησης, επιπέδου καθηγητών, εκπαιδευτικών λειτουργιών.
- Οι απόφοιτοι της σχολής μπορούν να αναφέρουν στο βιογραφικό τους ότι η σχολή που ολοκλήρωσαν είναι Accredited Program από το Institute of Hospitality, βελτιώνοντας πολύ την θέση τους στην αγορά εργασίας.
- Έχουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας σε υψηλού κύρους επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
- Επιπροσθέτως, αποκτούν ένα επιπλέον σημαντικό χαρακτηριστικό που τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό με μεγαλύτερη ευκολία.
Διάρκεια Σπουδών
Η φοίτηση στο ΙΕΚ είναι 2 έτη. Κάθε έτος αποτελείται από 2 εξάμηνα. Τα μαθήματα ξεκινούν Οκτώβριο και λήγουν τον Μάιο. Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική εκτός και αν ο μαθητής έχει ένσημα στον κλάδο.
Μαθήματα Προγράμματος Σπουδών Μαγειρικής
- Αρχές Οικονομικής θεωρίας
- Γαλλικά
- Τέχνη Μαγειρικής
- Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα*
- Τοπική Δωδεκανησιακή Κουζίνα*
- Έθνικ Κουζίνες* (κουζίνες από όλο τον κόσμο)
- Κρύα Κουζίνα & Στήσιμο μπουφέ*
- Τέχνη Ζαχαροπλαστικής
- Μαγειρική ειδικών παθήσεων (χωρίς γλουτένη κτλ) *
- Τεχνικές Εγκαταστάσεις, Εξοπλισμός & Σκεύη
- Έλεγχος εμπορευμάτων – Τροφογνωσία
- Οργάνωση και Λειτουργία Εστιατορίου
- Κοστολόγιο παρασκευασμάτων
- Οινολογία
- Υγιεινή και Ασφάλεια
- Σύνθεση Μενού - Εδεσματολογίου
- Τεμαχισμός Κρεάτων - Ανατομία
- Διαιτητική - Διατροφολογία
- Αγγλικά
- Διακοσμητική Food Styling
- Organizational Behaviour & Personal Consulting*
Τα μαθήματα με αστερίσκο (*) είναι έξτρα μαθήματα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, που η Anko προσφέρει για την συμπλήρωση γνώσεων σύμφωνα με τις νέες τάσεις.
Πρόσθετες Παροχές για τους σπουδαστές του IEK Anko
Προϋποθέσεις Συμμετοχής στο πρόγραμμα Μαγειρικής Τέχνης
Εάν δεν έχετε απολυτήριο μπορείτε να παρακολουθήσετε το ταχύρρυθμο εξάμηνο πρόγραμμα σπουδών Μαγειρικής Τέχνης, χωρίς καμία προϋπόθεση. Δείτε εδώ το πρόγραμμα.
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας.
Δεν απαιτείται πτυχίο ξένης γλώσσας.
Πρακτική Άσκηση
Η πρακτική άσκηση για το ΙΕΚ είναι υποχρεωτική, είναι εξάμηνη, διάρκειας 960 ωρών και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεσή για την απόκτηση Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η πρακτική δύναται να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των 2 πρώτων εξάμηνων φοίτησης και είναι αμοιβόμενη απο τον εργοδότη σύμφωνα με τον νόμο. Οι μήνες της πρακτικής μπορεί να είναι συνεχόμενοι ή τμηματικοί.
Μέσω της Πρακτικής άσκησης οι σπουδαστές ενισχύουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητες τους και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία συναφείς κλάδους με την εκπαίδευση που λαμβάνουν.
Η πρακτική άσκηση δύναται να πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς.
Οι σπουδαστές που έχουν συμπληρώσει 120 ημερομίσθια στην ειδικότητα που εγγράφονται (προσκομίζοντας βεβαίωση ενσήμων στην ειδικότητα) απαλλάσσονται, εφόσον το επιθυμούν με υπεύθυνη δήλωση.
Πτυχία - Πιστοποιήσεις - Εξετάσεις Σπουδών Μαγειρικής
Κατά την διάρκεια του εξαμήνου πραγματοποιούνται ενδιάμεσες και τελικές εξετάσεις. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης στο ΙΙΕΚ Anko οι απόφοιτοι αποκτούν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης, η οποία αποτελεί μία σίγουρη επένδυση για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.
Εν συνεχεία, οι απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα, εφόσον έχουν ολοκληρώσει και την πρακτική τους άσκηση ή κανονική εργασία σε συναφή ειδικότητα με τις σπουδές τους, να δώσουν κρατικές εξετάσεις Πιστοποίησης για να λάβουν το Κρατικό Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο:
- είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Επιπέδου 4, (Ν. 4186/2013, άρθρο 25, παρ.1ε), που αντιστοιχεί σε Επίπεδο Σπουδών 5 σύμφωνα με την αντιστοίχηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Οι απόφοιτοι, με την απόκτηση του συγκεκριμένου Διπλώματος, έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
- είναι Κρατικό και χορηγείται από το Υπουργείο Παιδείας, έπειτα από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π). Στις εξετάσεις αυτές έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι απόφοιτοι όλων των ΙΕΚ της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών.
- είναι ισότιμο των Δημοσίων ΙΕΚ.
Τέλος, οι απόφοιτοι του ΙΕΚ ΑΝΚΟ ως κάτοχοι του εν λόγω Διπλώματος, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (Π.Δ.50/27/2001 ΦΕΚ 39/Α'/5-3-2001 & Π.Δ. 347/2003, ΦΕΚ 115/Α'/31-12-03), και μοριοδοτούνται με 150 μονάδες (Άρθρο 8 Ν. 3051/2002, ΦΕΚ 220/Α/20-9-02).
Οι απόφοιτοι του Ι.ΙΕΚ Anko ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής - Chef» σε Κω και Ρόδο αποκτούν αναγνωρισμένο πτυχίο Αρχιμάγειρας - Chef με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Λοιπές Πληροφορίες Σπουδών Μαγειρικής
Οι Σπουδές Μαγειρικής Τέχνης στo IIEK Anko - Tourism Academy σε Κω και Ρόδο αποτελούν μία μοναδική εμπειρία που θα σας συναρπάσει. Το πρόγραμμα σπουδών, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά α’ ποιότητας, οι καταξιωμένοι καθηγητές υψηλού κύρους, οι έξτρα δραστηριότητες, οι επιμορφωτικές ημερίδες και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, το ενδιαφέρον και η ουσιαστική μέριμνα της σχολής για την εύρεση εργασίας για κάθε σπουδαστή/στρια ξεχωριστά αποτελούν μερικά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΙΙΕΚ Anko.
Δικαιολογητικά Εγγραφής
1. Ταυτότητα (για αλλοδαπούς απαιτείται και άδεια διαμονής)
2. ΑΦΜ
3. ΑΜΚΑ
4.Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
5. Πιστοποιητικό Υγείας
6. Έγχρωμες Φωτογραφίες Ταυτότητας (2)
7.Τίτλος Σπουδών (Απολυτήριο Γεν. Λυκείου,/EΠΑΛ,/ΤΕΛ /ΕΠΛ, ΕΠΑΣ, ΣΕΚ ή Απολυτήριο Β΄κύκλου ΤΕΕ)
ΠΡΟΣΟΧΗ! Τίτλος σπουδών δεν απαιτείται για τα ταχύρρυθμα τμήματα του ΚΔΒΜ
*Για αλλοδαπούς που έχουν απολυτήριο Λυκείου από Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση άλλης χώρας απαιτείται να έχει λάβει την αντιστοιχία από την Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Πιστοποιητικό Ελληνικής Γλωσσομάθειάς ή Ελληνική Ταυτότητα.
*Για αλλοδαπούς που έχουν τίτλους Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης της αλλοδαπής απαιτείται προηγουμένως επίσημη μετάφραση του τίτλου και η ισοτιμία του από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.