Συνοπτικό πρόγραμμα
Η διδασκόμενη ύλη περιλαμβάνει τα παρακάτω θεωρητικά θέματα και τις αντίστοιχες κατά περίπτωση πρακτικές ασκήσεις.
Θεωρητικό μέρος:
Διδάσκονται σε βάθος από εξειδικευμένο κτηνίατρο στο κρέας:
- Κτηνιατρικές δομές, σφαγεία και πτηνοσφαγεία
- Στοιχεία ανατομίας, φυσιολογίας, παθολογίας και ζωοτεχνίας
- Υγιεινή εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και προσωπικού.
- Γενικά για τα ορνιθοειδή, κουνέλια και θηράματα.
- Εμπορία κρέατος και παραπροϊόντων
- Οργάνωση κρεοπωλείου
- Εκτίμηση κατηγοριών σφαγίων και πτηνών
- Μετατροπή των σφαγίων ζώων και των πτηνών σε κρέας και κτηνιατρικός
- Ποιοτική κατάταξη
- Γενικά για το κρέας
- Παράγοντες αλλοίωσης του κρέατος και διάφορες αλλοιώσεις
- Εργαστήρια επεξεργασίας και τυποποίηση νωπών, κατεψυγμένων κρεάτων και παραπροϊόντων σφαγής
- Μέθοδοι συντήρησης κρεάτων και παραπροϊόντων σφαγής
- Ισχύουσα νομοθεσία
Εργαστηριακές ασκήσεις σε πρότυπο Εργαστήριο Κρεοπωλείο με πιστοποίηση ISO 22000:2005
- Κοπές κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κουνέλι
- Εκδορά χοιρινού
- Αποστεώσεις όλων των ειδών κρεάτων
- Τεμαχισμούς από ολόκληρα σφάγια
- Παρασκευάσματα (ρολά, μπιφτέκια, λουκάνικα, παναρίσματα, μαρινάδες, μεριδοποιήσεις)
Αδειοδότηση – Σχολή Κρέατος ΚΔΒΜ Anko
Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Anko είναι Αδειοδοτημένη Σχολή Κρέατος για επαγγελματική εκπαίδευση Κρεοπωλών σύμφωνα με την κοινή Υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. 615/285060 ΦΕΚ 4692 23/10/2020 του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.