Free cookie consent management tool by TermsFeed
Μπύρα το Αγαπημένο ποτό του Καλοκαιριού; Τελικά, η μπύρα περιέχει μύκητες ή όχι;
← Όλα τα Νέα

Μπύρα το Αγαπημένο ποτό του Καλοκαιριού; Τελικά, η μπύρα περιέχει μύκητες ή όχι;


O R&D Chef Δημήτρης Κονταράτος,  καθηγητής της ΑΝΚΟ του τμήματος Gourmet, με πολυετή εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση μας εξηγεί αν τελικά η Μπύρα περιέχει μύκητες ή όχι.
 
Όπως αναλύει ο chef κάθε συσκευασμένο τρόφιμο φέρει ετικέτα στην οποία αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει. Το ίδιο συμβαίνει και στην πολυαγαπημένη σε όλους μας μπύρα, όπου χαρακτηριστικά, διαβάζουμε στο πίσω μέρος του μπουκαλιού της "ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: νερό, βύνη, λυκίσκος, μαγιά…".
 
Η μπύρα για πολλούς αποτελεί «το νέκταρ ή τον χυμό» των δημητριακών. Χρησιμοποιώντας καλής ποιότητας νερό, παίρνουμε τα ζάχαρα από το κριθάρι. Με τη βοήθεια των ζαχαρομυκήτων, τα ζάχαρα που περιέχονται σε αυτόν μεταβολίζονται και παράγουν την αλκοόλη και το διοξείδιο του άνθρακα (ανθρακικό). Αυτό πραγματοποιείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το είδος της μπύρας, και μετά φυλάσσεται σε ψυχόμενες δεξαμενές ώστε να ωριμάσει.
Αφού περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, η μπύρα φιλτράρεται για να απομακρυνθεί και το τελευταίο κύτταρο μαγιάς και στη συνέχεια οδηγείται διαυγής και χωρίς ίχνος μαγιάς για εμφιάλωση.
 
Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι η μπύρα δεν περιέχει μαγιά. Ως προϊόν ζύμωσης, αποτελεί βασική πρώτη ύλη αλλά όχι συστατικό του τελικού προϊόντος.
 
Στις μέρες μας όμως έχουμε την νέα τάση, όπου έχουμε είτε αφιλτράριστες, είτε μη παστεριωμένες μπύρες. Οπότε συναντάμε μπύρες αφιλτράριστες με υπολείμματα μαγιάς, όπου έχουμε τις παστεριωμένες χωρίς ζωντανά κύτταρα μαγιάς και τις μη παστεριωμένες με κάποια περίσσεια μικροοργανισμών μη παθογόνων και κάποιες φορές ευεργετικό για την υγεία. Οι αφιλτράριστες μπύρες είναι κάποιες φορές θολές και έχουν διαφορετικά  οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ανάλογα την περίοδο παραγωγής και τις συνθήκες αποθήκευσης. Σε κάθε περίπτωση παρουσιάζει τρομερή άνθηση ο τομέας της μπύρας με πάρα πολλούς οπαδούς, παραγωγούς καθώς και λάτρες που κατασκευάζουν αυτό το ιδιαίτερο και πολύ παλιό ποτό μόνοι τους για προσωπική χρήση.
Top